Iași Art Code III
Fiecare statuie, fiecare stradă, fiecare clădire emblematică din Iași spune o poveste și împreună, ca într-un caleidoscop istoric, ne transmit peste timp momente din trecutul orașului în care trăim. În cadrul proiectului, aflat la cea de a treia ediție, a fost completat website-ul www.monumentediniasi.ro cu noi filme de prezentare a celor mai importante monumente din Iași, inserate pe harta clădirilor emblematice. Prezentările realizate de specialiști pot fi accesate cu ajutorul codurilor QR vizibile pe plăcuțele care semnalizează monumentele istorice.
Tur ghidat “Școala ieșeană” – 23 septembrie 2023
Proiectul “Iași, ART Code III” a fost lansat în cadrul unui tur ghidat care a avut ca tema “Școala ieșeană”. În jur de 60 de ieșeni s-au întâlnit în fața Mănăstirii “Trei Ierarhi”, unde a funcționat acum aproape patru secole prima școală ieșeană. Împreună cu ghizii Maria Rados, Maria Bilașevschi, Leonidas Rados, Cătălin Botoșineanu, Eugen Târcoveanu și Florea Ioncioaia, participanții la tur au aflat informații inedite despre evoluția școlii ieșene și despre marii profesori care au avut, în decursul timpului, un rol esențial în educarea copiilor și tinerilor.
Traseul parcurs: Școala “Gheorghe Asachi” – Mănăstirea “Trei Ierarhi” – Palatul Sturza (Facultatea de Teologie) – Facultatea de Teatru (învățământul artistic) – Colegiul Național (Academia Mihăileană) – Universitatea de Medicină “Gr. T.Popa” (învățâmântul medical).
Tur ghidat pentru elevii de la Colegiul Tehnic “Ion Holban” – 18 octombrie 2023
Însoțiți de profesori și părinți, 20 de elevi de la Colegiul Tehnic “Ion Holban” au mers într-o plimbare culturală pe Bulevardul Copoului împreună cu ghizii Teodora Sandu, Maria Bilașevschi și Răzvan Anghel. Punctul de plecare a fost Parcul Tineretului, unde elevii au aflat poveștile unor monumente istorice din zonă: Palatul Copiilor (Casa Cantacuzino-Pașcanu), Biblioteca Centrală Universitară “Mihai Eminescu” și Grupul Statuar al Voievozilor. Următoarea oprire s-a făcut la Muzeul “Vasile Pogor” și apoi la Universitatea “Al.I.Cuza”, unde a fost vizitată “Sala Pașilor Pierduți”. Foarte interesați de opera lui Sabin Bălașa, elevii au pus o mulțime de întrebări. Turul s-a încheiat în Parcul Copou, unde elevii au ascultat istoria statuilor din parc și a Teiului lui Eminescu. La finalul evenimentului, copiii au primit broșuri cu povestea celor mai importante monumente de for public din Iași, oferite de Asociația Societatea de Studii Istorice din România și o hărți ale Iașului turistic, oferite de Asociația Iași.travel, partener în proiect.
Tur ghidat “Tainițele mănăstirești” – 21 octombrie 2023
În jur de 70 de ieșeni au coborât în subteranele Mitropoliei și au urcat în turnul Bisericii “Sf. Sava” prin coridoare “secrete”, a căror micuță intrare este mascată de pictura din pronaos. Trebuie spus că bisericile și mănăstirile ascundeau în vechime tainițe, mici încăperi din turn, altar sau pivnițe, în care obiectele de cult puteau fi ascunse în caz de atacuri armate. Astăzi, acestea au devenit, în mare parte, mici muzee în care sunt expuse documente sau obiecte religioase relevante pentru istoria lăcașului de cult. Însoțiți de ghizii Mihai Mârza și Florea Ioncioaia, participanții au vizitat muzeul subteran al Mitropoliei, unde au fost conduși printr-o rețea complicată de culoare subterane de muzeograful Roxana Constantinescu. Turul ghidat a continuat pe traseul Mănăstirea “Trei Ierarhi” – Biserica “Sf. Sava” – Biserica Barnovschi.